Racuchy, PRZEPISY

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
2010-09-02
Onet.pl Gotowanie
RACUCHY DROŻDŻOWE
Przygotowanie:
5 min
Oczekiwanie:
10 min
Smażenie:
10 min
Trudność:
łatwy
Składniki na 3 porcje

1/2 szklanki mleka

3 dkg drożdży

3 jajka

2 łyżki cukru

1 i 1/2 szklanki mąki

kilka jabłek
Etapy przygotowania
1.
Ciepłe mleko, drożdże, łyżkę mąki i trochę cukru wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia (ok.
510 min). Dodać 3 jajka i mąkę, zmiksować. Wkroić do ciasta jabłka (plasterki) i smażyć na
rozgrzanym tłuszczu. Danie uwielbiają dzieci. Dorosłe też. SMACZNEGO!
20050927
Powrót
»
drukuj
Copyright 19962010 Onet.pl SA
gotowanie.onet.pl/20890,druk.html
1/1
2010-09-02
Onet.pl Gotowanie
Chrupiące racuchy z dynią
Przygotowanie:
20 min.
Kaloryczność:
240 kcal/porcja
Trudność:
latwe
Składniki na 6 porcji

3 jajka

30 dag maki

1 szkl. zsiadlego mleka (lub kefir)

30 dag miazszu dyni

1 lyzeczka proszku do pieczenia

sol

olej do smazenia

dzem zurawinowy
Etapy przygotowania
1.
Mleko roztrzepac z jajkami. Wsypac make ze szczypta soli i proszkiem do pieczenia. Ucierac,
az powstanie gladkie ciasto.
2.
Miazsz dyni zetrzec na tarce, dodac do ciasta, wymieszac. Ciasto nakladac na patelnie
porcjami wielkosci lyzki. Smazyc na goracym oleju.
3.
Racuchy odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku. Podawac z dzemem
zurawinowym.
4.
Rada: do racuchow mozna podac dzem o dowolnym smaku, ale najlepszy jest niskoslodzony,
z kwaskowatych owocow.
20060626
Powrót
»
drukuj
Copyright 19962010 Onet.pl SA
gotowanie.onet.pl/25838,druk.html
1/1
2010-09-02
Onet.pl Gotowanie
Racuchy z jabþkami
Składniki

3 jajka

3 łyżki cukru

30 dkg mąki

1 szklanka mleka (200ml)

3 jabłka
Etapy przygotowania
1.
jabłka obieramy i kroimy w kostkę
2.
jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy pozostałe składniki. ciasto powinno mieć
konsystencję gęstej śmietany. gdy jest gotowe dodajemy pokrojone jabłka i wszystko
mieszamy
3.
małe placki smażymy na głebokim tluszczu. po usmażeniu proponuję polozyc je np. na
papierowym ręczniku żeby odsączyć tłuszcz można posypać cukrem pudrem
20060921
Powrót
Ç
drukuj
Copyright 1996-2010 Onet.pl SA
gotowanie.onet.pl/26553,druk.html
1/1
2010-09-02
Onet.pl Gotowanie
Drożdżowe racuchy z antonówkami
Przygotowanie:
15 min
Oczekiwanie:
30 min
Smażenie:
30 min
Trudność:
łatwizna
Składniki na 4 porcje

Ciasto na racuchy: 1 szkl mąki pszennej t.650, 1 szkl.
ciepłego mleka,

30 g drożdży(świeże rozmrożone 1/4 kostki), 2
jajka, 2 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka octu lub
spirytusu,

23 antonówki umyte, obrane, wypestkowane i
pokrojone w cienkie chipsy

Sos: śmietana 30%, łyżeczka cynamonu i parę
łyżeczek cukru, olej.
fot.: dispell
Etapy przygotowania
1.
Drożdże rozcieramy z cukrem,
dolewamy ciepłe mleko i po
rozpuszczeniu w mleku drożdży
rozkłócamy z powstałym zaczynem
jajko. Dodajemy mąkę i szybko
roztrzepujemy ciasto tak aby nie
miało grudek i było gęste jak
śmietana kremówka. Pokrojone w
cienkie chipsy jabłka dodajemy do
ciasta i mieszamy. Odstawiamy w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.
Porządnie i mocno rozgrzewamy
olej na patelni. Smażymy racuchy
na złoty kolor z obu stron.
3.
Łączymy z sobą składniki sosu.
Podajemy od razu po zdjęciu z
patelni.
20091006
Powrót
»
drukuj
Copyright 19962010 Onet.pl SA
gotowanie.onet.pl/34991,druk.html
1/1
2010-09-02
Onet.pl Gotowanie
Racuchy na sþodko
OBIAD NA SłODKO
Przygotowanie:
10 MINUT
Oczekiwanie:
10 MINUT
Smażenie:
10 MINUT
Kaloryczność:
250 kcal/porcja
Trudność:
BARDZO þATWE
Składniki na 6 porcji

NIE CAłA SZKLANKA MąKI

łYżKA CUKRU

6 łYżEK MLEKA

2 DUżE JABłKA

1/2 łYżECZKI PROSZKU DO PIECZENIA

SZCZYPTA SOLI, OLEJ
Etapy przygotowania
1.
MąKę WYMIESZAć Z MLEKIEM, DODAć PROSZEK DO PIECZENIA, CUKIER I SZCZYPTę SOLI.
2.
JABłKA OBRAć I POKROIć NAJDROBNIEJ JAK SIę DA.
3.
WSZYSTKIE SKłADNIKI WYMIESZAć DOKłADNIE.
4.
Z GOTOWEJ MASY UFORMOWAć RACUSZKI I SMAżYć NA PATELNI NA ZłOTY KOLOR.
20061022
Powrót
Ç
drukuj
Copyright 1996-2010 Onet.pl SA
gotowanie.onet.pl/26717,druk.html
1/1
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • agraffka.pev.pl